Luqaimat, üzeri hurma şurubu veya balla kaplanan derin yağda kızartılmış bir Ortadoğu hamur tatlısıdır. Tatlının üzerine bazen çeşitli tohumlar serpiştirilerek lezzeti artırılabilir. Tatlı, geleneksel olarak ramazan ayında yapılır ve iftar sonrası tüketilir.
Dış tarafı gevrek, ancak içi havadar ve yumuşak olan luqaimat, Körfez bölgesinde gerçek bir bayram ziyafetidir.
Yağda kaynatılmış ve bal veya şeker şurubuna gülsuyu ile ıslatılmış mayalı mayalı hamur olan Luqmat al-Qadi’nin tarifi, en azından erken ortaçağ dönemine ve 13. yüzyıl Abbasi Halifeliği’ne kadar uzanır. zamanın mevcut yemek kitapları. Binbir Gece Masalları’nda, Kapıcı ve Bağdat’ın Üç Hanımı hikayesinde de bahsedilir. 14. yüzyılda kaşif ve bilgin İbn Battuta, Luqaymat al-Qadi olarak bildiği yemeğe Multan’da bir akşam yemeğinde, ev sahiplerinin el-Haşimi adını verdiği ortaçağ Hindistan’daki seyahatleri sırasında rastladı.
Yüzyıllar boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nda saray aşçıları tarafından pişirilmiş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun eski ülkelerinin Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’daki diğer ülke mutfaklarından etkilenmiştir.
Bugün Irak’ta lokma veya lukaymat olarak adlandırılıyor ve ülke genelinde hem büyüklük hem de tat olarak farklılık gösteriyor. Basra Körfezi’ndeki Arap ülkelerinde, bazen kakule veya safranla tatlandırılan luqaymat, 13. yüzyıl tariflerinden çok az değişikliğe uğramıştır. Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde, yüzücü anlamına gelen awameh veya çok sayıda yazım varyasyonuyla zalabya olarak da adlandırılabilirler, ancak ikinci terim aynı zamanda uzun bir spiral veya düz bir çubukla yapılan benzer bir yemeğe de atıfta bulunabilir. Geleneksel olarak dini günlere dahil edilirler; örneğin Levant’ta Müslümanlar Ramazan’da, Yahudiler Hanuka’da ve Hıristiyanlar Epifani’de lokma yaparlar.
Lokma, Kıbrıs Rumcasında loukoumádes ve lokmádes olarak adlandırılır. Genellikle bal şurubunda tarçınla tatlandırılarak servis edilir ve üzerine hafifçe pudra şekeri serpilebilir.
Onları Hanuka tatlısı olarak yapan Yunan Yahudileri tarafından zvingoi olarak da adlandırılırlar. Arapça’da sünger anlamına gelen terim, muhtemelen daha eski bir Bizans hamur işinin adıydı ve daha sonra Romanyot Yahudileri tarafından lokmaların ortak adı olarak kullanıldı. Bazıları, Lozan Konferansı sırasında Anadolu’dan göç eden Pontus Rumları tarafından Yunanistan’a getirildiğini söylüyor. Buna tsirichta diyorlar. Pontian düğünlerinde Tsirichta servis ediliyor.
Türkiye’de farklı lokma türleri vardır. Tatlı lokması un, şeker, maya ve tuzla yapılır, yağda kızartılır ve daha sonra şurup veya bal ile kaplanır. Türkiye’nin bazı bölgelerinde lokma, kahvaltılık simitlere benzer şekilde peynirle birlikte yenir. İzmir lokması, ortası delik olan halka şeklindedir. Yuvarlak olana Saray Lokması denir. Ankara’nın Güdül-Ayaş yörelerinde bırtlak olarak bilinen bir lokma türü vardır.
Geleneksel olarak, birinin vefatından kırk gün sonra, ölen kişinin yakın akrabaları ve arkadaşları, komşular ve yoldan geçenler için çok miktarda lokma pişirir.
Luqaimat Tarifi
Luqaimat İçin Gerekli Malzemeler
140 gr un
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı kakule tozu
170 ml fincan ılık su (daha az ihtiyacınız olabilir, kullandığınız una bağlıdır)
1/2 çay kaşığı kuru maya
Bir tutam safran
250 ml kızartma için yağ
3 yemek kaşığı hurma şurubu veya bal
Luqaimat Nasıl Yapılır
Bir karıştırıcıda suyu ve ardından kalan malzemeleri ekleyin. Birleşik pürüzsüz bir hamur elde edene kadar iyice karıştırın.
Bir kaseye dökün, örtün ve ılık bir yerde iki katına çıkana kadar bırakın. Yaklaşık bir saat.
Derin bir tencereye yağ ekleyin ve sıcakken orta ateşe düşürün.
Yağın ne kadar sıcak olduğunu test etmek için, hamurdan bir çay kaşığı alın ve dikkatlice yağın içine bırakın, eğer çabuk yüzüyorsa, yağ çok sıcaktır.
Ayrı bir yağa bir tatlı veya çay kaşığı daldırın, sonra kaşıkla hamur alın, başka bir kaşık kullanarak hamuru yağa atın. Hamuru yağa atarken dikkatli olun.
Hamurları tahta kaşık veya spatula kullanarak karıştırın ettirin, bu onların eşit şekilde pişmesini sağlar.
Hamurlar açık kahverengiye dönüştüğünde yağdan alın ve mutfak havlusuna koyun.
Şerbeti üstüne dökün. Şerbet, oda sıcaklığında olmalıdır.