Revani, tariflere bağlı olarak vanilya, limon kabuğu rendesi veya gül suyu gibi tatlandırıcıların eklenmesiyle irmik, şeker ve undan yapılan klasik bir tatlıdır. Kekin pişirildikten sonra şeker şurubuna batırılmasının bir sonucu olan aşırı tatlılığı ile karakterizedir. Revani, Osmanlı döneminden beri Türkiye’de çok popüler ve yemeğin adının Osmanlıların Erivan şehrini fethettiği zamanlardan geldiğine inanılıyor.
Genellikle kurutulmuş hindistancevizi, öğütülmüş antep fıstığı, badem, taze meyve veya çırpılmış krema ile süslendiğinde kutlamalar ve şenlikler için hazırlanır. Tatlı Yunanistan ile ilişkilendirilse de Orta Doğu, Balkanlar ve Afrika’nın diğer birçok mutfağında bulunur ve her bölgede farklı şekilde adlandırılır.
Revani Tarifi
Revani için Gerekli Malzemeler / 12 kişilik
140 gr elenmiş kek unu
30 gr kabartma tozu
100 gr ince irmik
100 gr iri irmik
220 gr şeker
3 yumurta
Yoğurt
10 gr vanilya özü
1 limon veya portakal suyu
1 tutam tuz
Şerbet
220 gr şeker
200 gr su
2-3 portakal suyu
5-6 gr limon suyu
Revani Nasıl Yapılır
Fırını önceden 250˚C’ye ısıtın.
Büyük bir kapta un, ince ve kaba irmiği ve kabartma tozunu karıştırın.
Yumurta beyazlarını yumurta sarılarından ayırın.
Yumurta sarısını hafif ve yumuşayana kadar orta ila yüksek hızda şekerle karıştırın. Yavaş yavaş yoğurt ekleyin ve düşük devirde karıştırın.
Un ve irmik karışımını ilave edin. Vanilya ve limon veya portakal suyunu karıştırın.
Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını sert tepeler oluşana kadar tuzla karıştırın. Yumurta akını dikkatlice hamurun içine akıtın, böylece kabarık kalır.
Fırın tepsisini tereyağı sürün ve hamurun içine dökün.
250 ˚C’de 10 dakika pişirin. Ardından, ısıyı 180 ˚C’ye düşürün ve 20 ila 30 dakika daha pişirin. Kek pişirildiğinde soğumaya bırakın ve ayrı porsiyonlara bölün.
Kek pişerken şerbeti hazırlayın. Küçük bir tencerede sürekli karıştırarak şekeri, suyu, portakal ve limon suyunu 10 dakika kaynatın.
Şerbeti yavaşça pişmiş revaninin üzerine dökün. Oda sıcaklığına soğumaya bırakın, streç filmle örtün ve gece boyunca buzdolabında saklayın.
Pişirme İpuçları
Un ve İrmik: Revani yapmak için, çok amaçlı veya kek unu en çok ince irmikle karıştırılır, ancak kaba ve ince irmik karışımı da kullanılabilir. Bazen irmik, irmik kullanılarak elde edilen taneli dokuyu taklit eden pul veya kurutulmuş hindistancevizi veya öğütülmüş badem ile değiştirilebilir.
Yumurta: Tarifte tam yumurtalar isteniyorsa, bunlar genellikle şekerle karıştırılarak yumuşacık ve açık sarı hale getirilir – tercihen bu bir elektrikli karıştırıcıyla yapılır. Alternatif bir yöntem, yumurta beyazlarını yumurta sarısından ayırmayı önerir. Bu durumda, yumurta akı şekerle birleştirilir ve sert bir beze haline getirilir, bu da kekin süngerimsi olması için hamurun içine katlanır.
Hamur: Bazı revani tariflerinde, hamuru daha katı hale getirmek ve daha zengin bir tat vermek için hamurun içine tereyağı ve hatta zeytinyağı eklenir. Bu, en çok yoğurt içermeyen tariflerde görülür, çünkü yoğurt zaten yağ bakımından zengindir.
Tatlandırıcılar: En yaygın olarak, revani hamuru vanilya özü, limon ve / veya portakal suyu ve kabuğu rendesi ile tatlandırılır. Bazı tarifler de gül suyu kullanılmasını önerir.
Pişirme: Revani genellikle kare veya yuvarlak bir tavada pişirilir ve kekin dibe yapışmasını önlemek için tereyağı ile yağlanıp biraz un serpilir. Kek genellikle 170-180 ˚C’de 20-40 dakika, yüzey hafifçe kızarana kadar pişirilir. Ayrıca kek 250 ˚C’de 10 dakika pişirilebilir ve daha sonra kek pişene kadar sıcaklık 170-180 ˚C’ye düşürülmelidir.
Şerbet: Revani için şerbet su ve şekerin hafifçe koyulaşana kadar kaynatılmasıyla yapılır. Şurup limon veya portakal suyu veya kabuğu rendesi ile zenginleştirilebilir. Bazı tarifler şurubun sıcak olması gerektiğini söylerken, bazıları biraz soğutmayı tercih ediyor. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, şurubu yavaşça dökün, kepçeye koyun ve adımlar arasında tamamen emmesine izin verin, böylece kek ıslak olmaz.
Süsleme: Oldukça sade ve basit göründüğü için revani genellikle pudra şekeri, hindistancevizi tozu veya ezilmiş antep fıstığı ile süslenir.
Servis: Revani oda sıcaklığında servis edilebilir veya soğutulabilir. Şerbetin tamamen emilmesi için birkaç saat veya tercihen gece boyunca bekletilmesi tavsiye edilir.