Peka Tekniği (Hırvatistan)

Peka

Peka veya sać, adını taşıyan çan şeklindeki pişirme kabının içinde çeşitli yemekler hazırlamanın eski bir tekniğidir. Teknik çoğunlukla zeytinyağı, diğer yağ türleri, otlar ve ara sıra şarapla birlikte baharatlanan ve pişirilen et, sebze veya deniz ürünlerinin hazırlanmasında kullanılır.

Kubbe şeklindeki kapak üstüne konur ve tüm kap daha sonra bir açık şömineye yerleştirilirken, kapak sıcak közlerle kapatılır. Bu hazırlama tekniği, malzemelerin yavaş pişmesini sağlar ve tüm tat ve aromaları bozulmadan korur.

Peka, bir zamanlar Hırvatistan, Bosna ve Sırbistan’da yaygın olan ve yalnızca et pişirmek için değil ekmek, hamur işleri veya kek pişirmek için de kullanılan temel bir hazırlama yöntemiydi. Başlangıçta kille kaplı malzemelerin pişirilmesinin ilkel tekniklerinin bir uyarlaması olarak ortaya çıktığına ve daha sonra fırınları karşılayamayan evlerde uygun fiyatlı bir seçenek olarak ortaya çıktığına inanılıyor.

Günümüzde peka, Dalmaçya’da kapak altında dana (teletina) veya kuzu (janjetina) gibi bölgenin ayırt edici yemeklerini (peka), ahtapot veya ekmeği pişirmek için kullanılan en önemli tekniklerden biridir. Dalmaçya dışında, teknik aynı zamanda Istria ve Bosna’da da kullanılırken, Hırvatistan, Sırbistan ve diğer Balkan bölgelerinde de bulunur.

Kap çoğunlukla dökme demirden yapılmıştır, ancak bazı geleneksel versiyonlar da kilden yapılabilir. Kapak genellikle teçhizatlıdır ve közleri üstte tutmak için kullanılan metal bir halkaya sahiptir. Kapağın altında pişirilen yemekler, genellikle önceden sipariş etmeniz gereken geleneksel restoranlarda bulunur, ancak bazı haneler de bu geleneği devam ettirir ve bu yemekleri özel günler ve çeşitli sosyal toplantılar için hazırlar.