Altın-kahverengi renkli, pul pul ve katmanlı olan paratha, genellikle kahvaltıda tüketilen bir Hint gözlemesidir. Adı, pişmiş, katmanlı hamur anlamına gelen parat ve atta (un) kelimelerinin birleşiminden gelir. Ghee (Hint tereyağı) ile pişirilen ve yuvarlak, üçgen, kare veya altıgen şekillerde sunulan tam buğday unundan oluşur.
Paratha genellikle haşlanmış patates, karnabahar, sarımsak, zencefil, kırmızı biber, paneer veya turp gibi malzemelerle doldurulur. Bazen turşu, yoğurt, ev yapımı chutney veya et ve sebze körileri eşlik eder. Pencap’ta paratha geleneksel olarak yoğurt bazlı popüler bir içecek olan lassi ile eşleştirilir.
Gözleme, Pakistan’ın Peşaver kentinden gelmesine rağmen, çok sayıda sokak standında ve yol kenarındaki lokantalarda bulunabileceği Hindistan’a yayılmıştır. Güney Hint versiyonuna parotta denir.
Çok yönlü, tereyağlı ve aromatiktir, parathalar sabahları karşı konulmazdır ve bu sadece popülerliklerinin anahtarı olabilir.
Paratha Tarifi
Paratha İçin Gerekli Malzemeler
2 su bardağı tam buğday unu (atta) – 240 gram
1 ila 2 çay kaşığı yağ veya ghee
½ çay kaşığı tuz veya isteğe göre ilave edin
½ su bardağı su veya isteğe göre ilave edin
Kızartmak için gerektiği kadar sıvı yağ veya ghee
Paratha Nasıl Yapılır
Bir kaseye tam buğday unu, tuz, yağ koyun. Azar azar su ilave edip hamuru yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz, esnek, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurma sırasında gerekirse daha fazla su ekleyin. Hamurun üzerini örtüp 30 dakika bekletin.
Üçgen Katlanmış Paratha Yapma Yöntemi
Hamurdan orta boy bir top sıkın. Düzleştirin ve biraz unlayın. Bir oklava ile yaklaşık 10 cm çapında bir daireye açın. Hamurun üzerine biraz ghee sürün. Yarıya katlayın. Şimdi bu yarı katlanmış hamurun üzerine de biraz ghee sürün. Yanlara doğru katlayın ve bu sefer katlanmış bir üçgen elde edeceksiniz.
Katlanmış üçgenin üzerine biraz un serpin. Şimdi katlanmış üçgeni açmaya başlayın. Gerekirse biraz un ekleyin ve yaklaşık 20 cm çapında bir daire şeklinde açın.
Kare Katlanmış Paratha Yapma Yöntemi
Hafifçe unlanmış bir tahta üzerinde orta boy bir topu yaklaşık 10-12 cm çapında bir daire şeklinde açın. Açtığınız hamurun üzerine biraz tereyağı sürün. Açtığınız hamurun bir tarafını ortasına getirin ve hafifçe bastırın. Şimdi katlanmış kısma tekrar biraz ghee sürün. Açtığınız hamurun ters tarafını katladığınız kısmın üzerine katlayın. Hafifçe basın. Bu ikinci katlanmış kısma tekrar biraz ghee sürün.
Sağ tarafı katlayın ve merkeze doğru getirin. Bu katın üzerine de biraz tereyağı sürün. Son olarak sol tarafı sağ katlamanın üstüne katlayın. Katlanmış paratha üzerine biraz un serpin. Açmaya başlayın. Açarken gerekirse biraz daha un ekleyin. Kare bir paratha açın.
Parathayı Kızartma
Bir kızartma tavasını ısıtın ve üzerine paratha koyun. Tava orta derecede sıcak olmalıdır. Biraz sonra bazı yerlerde yükselen hava cepleri göreceksiniz. Tabanının çeyreği piştiğinde parathayı çevirin. Biraz ghee veya yağ sürün. İkinci tarafın yaklaşık yarısı piştiğinde tekrar çevirin. Şimdi kahverengi lekeler göreceksiniz. Şimdi bu tarafa biraz ghee veya yağ sürün. Daha fazla kahverengi leke görene ve paratha eşit şekilde pişene kadar birkaç kez tekrar çevirin. Gerekirse, paratha’nın kenarlarına bir spatula ile bastırabilirsiniz. Tüm parathaları bu şekilde yapın.
İster sıcak servis yapın, ister roti sepetine koyun. Bu sade paratha’yı herhangi bir Hint dal veya sebze köri veya turşu ile servis edin.
Paratha Çeşitleri
Aloo paratha, baharatlı patates karışımıyla doldurulmuş bir gözleme olan Kuzey Hindistan’daki en popüler kahvaltı yiyeceklerinden biridir. Adı, patates, parat, katmanları ve atta anlamına gelen unu ifade eden aloo’dan türetilmiştir.
Laccha paratha, Hindistan’ın kuzey bölgelerinden gelen geleneksel bir yassı ekmektir. Bu paratha çeşidinin adı, zengin ve kremsi köriler ve dal yemekleri ile iyi giden pul pul ve katmanlı dokusuna atıfta bulunan çok katmanlı paratha anlamına gelir.
Pudina paratha, Kuzey Hindistan’dan gelen geleneksel bir yassı ekmektir. Bu paratha çeşidi nane ile tatlandırılmıştır, dolayısıyla pudina nane anlamına geldiği için adıdır. Mayasız ekmek, buğday unu, yağ veya ghee, tuz, su ve nane yapraklarının bir kombinasyonu ile yapılır.
Mooli paratha, geleneksel bir Hint ekmeği ve Punjabi mutfağından gelen bir paratha türüdür. Bu paratha çeşidi için ekmek, taze ve yumuşak olması gereken rendelenmiş beyaz turp veya daikon ile doldurulur. Turptan arta kalan su paratha hamuruna eklenebilir, rendelenmiş turp doldurma ise genellikle ince doğranmış yeşil biber, garam masala, kırmızı biber tozu ve tuz ile zenginleştirilir.
Gobi paratha, Kuzey Hindistan’dan gelen geleneksel bir gözleme türüdür. Bu tür paratha, baharatlı karnabahar ile doldurulur. Hamur un, su, tuz ve yağ karışımından yapılır. Şekillendirildikten sonra baharatlı karnabahar ile doldurulur, her iki tarafı kızartılır ve kızarana ve tamamen pişene kadar tereyağı veya ghee ile fırçalanır.
Mughlai paratha, Bengal kökenli ve Babür İmparatorluğu’na kadar uzanan geleneksel bir Hint yemeğidir. Geleneksel olarak kıyılmış tavuk veya koyun eti ile doldurulmuş derin yağda kızartılmış bir parathadan oluşur, ancak yemeğin birkaç versiyonu vardır, bu nedenle etsiz de hazırlanabilir.
Anda paratha, Hindistan’dan gelen geleneksel bir gözlemedir. Bu omlet dolgulu gözleme, su, un, tuz ve yağın bir kombinasyonu ile yapılır. Omlet tipik olarak yumurta, soğan, kişniş, acı biber ve sarımsak ile yapılır. Kat kat hamur her iki tarafı da altın sarısı olana kadar pişirilir ve dilimlenir ve omlet ile doldurulur.
Warqi paratha, geleneksel bir Hint yassı ekmeği ve katmanlı dokusu ile karakterize edilen bir paratha türüdür. Un, şeker, tuz, ghee ve süt karışımı ile yapılır. Hamur, katmanlar oluşturmak için birçok kez açılır ve katlanır, her birine eritilmiş tereyağı veya ghee sürülür.
Ajwain paratha, Hindistan menşeli geleneksel bir yassı ekmektir. Bu paratha çeşidi ajwain (karambol tohumları) ile doldurulur ve hamur pişirildikten sonra eşsiz bir aroma verir. Hamur, buğday unu, ghee veya yağ, su ve tuzun bir kombinasyonu ile hazırlanır.