Kombucha ya da kombu çayı, genellikle siyah veya yeşil çay ile yapılan efervesan fermente bir içecektir. Kombucha demleme süreci şekerli çay ve SCOBY (bakteri ve mayadan oluşan simbiyotik bir kültür) ile başlar.
Kombinasyon, şişedeki ikinci fermantasyona girmeden önce birkaç hafta mayalanmaya bırakılır. Kombucha daha sonra fermantasyon ve karbonasyon sürecini yavaşlatmak için genellikle soğutulur. İkinci fermantasyon sırasında, demleme meyve, meyve suları, baharatlar veya otlar ile tatlandırılabilir.
Ortaya çıkan içecek gazlıdır ve tipik olarak ayırt edici keskin ve ince tatlı bir tada sahiptir. Vitaminler ve besinler ile doludur ve faydalı özelliklerinden ötürü sıklıkla övülür. Kombucha’nın kökeni genellikle Çin ile daha özel olarak Mançurya’nın tarihi bölgesi ile ilişkilendirilir, ancak bu iddiayı destekleyecek çok az somut kanıt vardır.
Yüzyıllardır ev yapımıdır, ancak 1990’larda Batı medeniyetlerinde büyük bir popülerlik artışıyla birlikte popüler bir içecek haline geldi. Halen evde demlenir, aynı zamanda şişelenmiş, ticari olarak üretilen bir içecek olarak da yaygın olarak bulunur.
Kombucha genellikle alkol içeriği % 0,5 ABV’den az olan alkolsüz bir içecek olarak pazarlanmaktadır. Bununla birlikte, kombucha şişede fermente olmaya devam ettiğinden, bilinçli olarak aşılabilir ve bu çeşitlerin buna göre etiketlenmesi gerekir.
Kombucha Tarifi
Kombucha İçin Gerekli Malzemeler / 4 kişilik
4 çay poşeti siyah veya yeşil çay
4 litre su
1 su bardağı şeker
Kombucha SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) (Kombucha mantarı)
1 su bardağı başlangıç sıvısı (önceden hazırlanmış Kombucha)
İsteğe bağlı olarak meyve veya meyve suyu (tatlandırmak için)
Kombucha Nasıl Yapılır
4 litre suyu kaynatın ve bir süreliğine soğumasını bekleyin. İdeal sıcaklık, çay yapraklarını demlemek için yaklaşık 25-30°C’dir.
Su kaynadıktan sonra, çay poşetlerini suya ekleyin ve yaklaşık 10-15 dakika demlemeye bırakın.
Çay yapraklarını çıkarın ve suya şekeri ekleyin. Karıştırarak şekerin tamamen çözülmesini sağlayın.
Şekerli çayı oda sıcaklığına kadar soğuması için bekletin.
Soğuyan şekerli çayı büyük bir cam kavanoza veya Kombucha fermentasyon kabına dökün.
Başlangıç sıvısını (önceden hazırlanmış Kombucha) ekleyin ve karıştırın.
SCOBY’yi (Kombucha mantarını) şekerli çayın üzerine yerleştirin.
Kavanozu veya fermentasyon kabını kapatın, ancak hava alabilmesi için üzerine bir bez veya ince bir bez örtün.
Kombucha’yı oda sıcaklığında ve güneş ışığı almayan bir yerde yaklaşık 7-14 gün fermente etmeye bırakın. Fermentasyon süresi tadınıza bağlı olarak değişebilir.
Fermentasyon süresi tamamlandıktan sonra, Kombucha’yı tatlandırmak için isteğe bağlı olarak meyve veya meyve suyu ekleyebilirsiniz.
Kombucha’yı şişelere dökün ve buzdolabında soğutun.
Soğumuş Kombucha’yı bardaklara dökün ve servis yapın.
Not: Kombucha yaparken dikkatli olun ve hijyenik koşullara özen gösterin. SCOBY ve başlangıç sıvısını hazırlamak için önceden Kombucha yapmış olmanız gerekebilir. Ayrıca, fermente süresini tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Kombucha, fermente çaylar arasında popüler bir içecektir ve fermente özellikleri nedeniyle probiyotik etkileri olduğu düşünülmektedir.