Köfte genellikle dana veya kuzu etinden, ceviz büyüklüğünde hazırlanıp kızartılan yemektir. Köftelerin hazırlanması oldukça kolay olduğundan ve kürdan ile kolayca tüketilebildiğinden, genellikle özel günler ve kokteyl partileri için hazırlanan popüler bir Türk başlangıç yemeğidir.
Köfte, çeşitli derecelerde baharatlı ve çeşitli şekillerde gelir, yumurta kaplı ve kızarmış kadın budundan Türkiye’nin güneydoğusundan Adana köftesine kadar. Türkiye’de en popüler çeşidi içli köfte olarak adlandırılır, içi bol miktarda tereyağı nedeniyle lezzetle doludur.
Bir diğer ilginç çeşit ise en popüler sokak yemeklerinden biri olan cızbız köftesidir. Adını incecik etli köftelerin ızgaraya konulduğunda çıkardığı sesten alıyor. Kızartılmış, haşlanmış, sosla ıslatılmış veya ızgara olsun, varyasyonlar neredeyse sonsuzdur ve her köfte tabağı yanında bir bardak şalgam suyu veya ayran ve kızarmış patates ile iyi gider.
Izgara Köfte Tarifi
Izgara Köfte İçin Gerekli Malzemeler
600 gram orta yağlı kıyma (dana-koyun karışık)
1 dilim bayat ekmek içi
1 adet küçük boy kuru soğan
1 adet yumurta
1 çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Izgara Köfte Nasıl Yapılır
Orta yağlı 600 gram kıymayı karıştırma kabına alın. İçerisinde 1 yumurta, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı tuz ve karabiberi ekleyin. Tüm malzemelerini eklediğiniz köfte harcını kıvam alıp, toparlanana kadar yoğurun ve üzerine streç film kapatıp en az yarım saat buzdolabında dinlendirin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Su ile ıslattığınız ellerinizle köftelere yassı şeklini verin. Köfteleri yağladığınız kızgın tavaya dizin. Ters yüz ederek pişirmeye başlayın. Tüm köfteler pişirilene kadar bu işleme devam edin.
Köfte Çeşitleri
En ünlü Türk köfte yemeği olan İnegöl köfte, 19. yüzyılın sonlarında İnegöl’e gelen Bulgaristan’dan bir Türk göçmen olan Mustafa Efendi tarafından icat edildi. İnegöl köfte, ekmek ve dana kıyma ya da kuzu eti karışımından yapılır ve sadece soğanla tatlandırılır.
Çiğ köfte, geleneksel olarak yüksek kaliteli çiğ sığır eti kıyması (veya kuzu) ile yapılan bulgur, salça, soğan, sarımsak, biber ve çeşitli Türk baharatları ile kombine edilen steak tartarının Türk versiyonudur. Yemek meze olarak tüketilir ve genellikle soğuk olarak servis edilir.
İzmir köfte, basit bir domates sosunda köfte, biber ve patatesten oluşan bir Türk yemeğidir. Yemek ocakta hazırlanabilir veya fırında pişirilebilir. Köfte tipik olarak dana veya kuzu eti, soğan, un, bayat ekmek ve yumurta ile yapılır ve kırmızı pul biber, kimyon, karabiber ve nane gibi çeşitli baharatlarla tatlandırılır.
Kadınbudu köfte, sığır veya kuzu eti, pirinç, soğan, yumurta, un, yağ ve çeşitli baharatlarla yapılan bir Türk yemeğidir. Alışılmadık ismin, o zamanlar kadın uyluklarına benzediği için Osmanlı döneminden geldiğine inanılıyor.
Sulu köfte, köfte, soğan ve pirinç ile yapılan bir Türk yemeğidir. Tereyağı, salça ve sudan oluşan bir sosta pişirilirler. Yemeğin adı, çorbaya benzer ince sos anlamına gelir. Lezzetini daha da arttırmak için yemeğe minik küp patates ve havuç da eklenebilir.
Akçaabat köftesi, Trabzon’un kendi adını taşıyan ilçesinden gelen geleneksel bir Türk yemeğidir. Yemek kızarmış köftelerden oluşuyor. Bir bakıma benzersizler çünkü, yörenin otuyla beslenmiş ineklerin özenle seçilen, sinir ve ekstra yağ bulunmayan etleri kıyma haline getirilerek kullanılır. Bu kıyma, bir gün dolapta bekletilir ve köfte ocağında pişirildikten sonra servis yapılır.
Ekşili köfte, geleneksel bir Türk köfte yemeğidir. Köfteler dana eti, pirinç, yumurta, kimyon, karabiber ve tuz karışımı ile hazırlanır. Oluştuktan sonra su ve et suyu içinde pişirilirler. Sos un, yumurta sarısı, limon suyu ve sudan yapılır ve garnitür olarak kırmızı biber eklenir.
Islama köfte, Sakarya ilinin merkez ilçesi Adapazarı’ndan gelen geleneksel Türk köftesidir. Köfteler genellikle rendelenmiş bayat ekmek, dana kıyma, soğan, sarımsak, kimyon, kırmızı biber, yumurta, tuz ve karabiber karışımı ile yapılır.
Mercimek köfte, haşlanmış kırmızı mercimek ve bulgurun hamur kıvamında karışımından yapılan oval şekilli köftelerden oluşur. Köfte karışımı bir tutam tuzla tatlandırılır ve sotelenmiş soğan, salça ve bir tutam kimyon ile tatlandırılır. Bu yemeğin baharatlı versiyonunda, genellikle ısı için pul biber eklenir.
Harput köftesi Elazığ (eski adıyla Harput) kökenli geleneksel Türk köfte köfteleridir. Kıyma, fesleğen, soğan, bulgur, salça, tuz, kırmızı biber, karabiber ve maydanozun karışımından oluşan yemek. Karışım küçük toplar haline getirilir ve köfteler daha sonra yağ, su ve salça karışımında pişirilir.