Gaeng, sarı, kırmızı veya yeşil renkli, sarı körinin biraz baharatlı ve yeşil körinin en baharatlı olduğu baharat sırasına göre sıralanmış, dünyaca ünlü Tay köri ezmesi için kullanılan Tayca bir kelimedir. Sarı köri, hindistancevizi sütünün yanı sıra zerdeçal, anason, Tarçın, kurutulmuş biber, defne yaprağı, zencefil, kişniş, kimyon ve fermente karides ezmesi gibi kızarmış ve toz haline getirilmiş çeşitli baharatlardan oluşur.
Sarı köriler genellikle sığır, kuzu veya tavuk parçaları, soğan, patates ve ananas ile hazırlanır. Kırmızı köriler hindistan cevizi sütü, kırmızı biber tozu, beyaz biber, kimyon, hindistan cevizi, kişniş, sarımsak, limon otu, zencefil ve rendelenmiş kaffir limonlarından oluşur.
Sos, kızarmış domuz eti, sığır eti, karides, ördek, yılan balığı, bambu filizleri, Tay fesleğen ve balkabağı ile iyi uyum sağlar. Yeşil köriler hindistan cevizi sütü, acı yeşil biber, limon otu, zencefil, kişniş, kimyon, beyaz biber, soğan, hurma şekeri, rendelenmiş kafir kireci, sarımsak ve kutsal fesleğen (Tayland’ın sevilen keskin otu) içerir.
Ayrıca belirli bir renkle bağlantılı olmayan massaman köri isimli popüler bir Tayland körisi de vardır. Kimyon, karanfil, anason, tarçın, kakule, beyaz biber, zencefil, hindistan cevizi, kaju fıstığı, misket limonu, sarımsak, limon otundan oluşur.
Massaman köri, Müslüman baharat tüccarlarının mirasıdır, bu nedenle genellikle domuz eti ile değil, demirhindi, acı portakal, patates, ananas, tavuk veya sığır eti ile eşleştirilir, baharatlıdan daha aromatik olmasının nedeni budur. Körilerin çoğunun yanında pilavla servis edilmesinin nedeni merak edilebilir ve bunun nedeni, içecekler ve sıvıların baharatlı ve acı yağları dilin her tarafına yayarken, pirinç onları temizlemek için kullanılır. Yani bir dahaki sefere acı ve baharatlı bir köri yerseniz, acıyı azaltmak için soğuk bir içecek içmek yerine daha fazla pilav yemeyi deneyin.