Simit (Türkiye)

Simit, genellikle çay veya ayran eşliğinde, kahvaltıda peynir ve taze sebzelerle lezzetli kombinasyonlarda tüketilen yuvarlak bir ekmektir.

Simitin 1500’lü yıllardan beri İstanbul’da pişirildiğine inanılırken, adı beyaz ekmek veya ince un anlamına gelen Arapça samīd kelimesinden geliyor. Hamurun kendisi bir bagel’e çok benzer, ancak kaynatmak yerine, mayalanmış hamur şekillendirilir ve üstüne susamlı bir kaplama ile fırınlanmadan önce su ile pekmeze daldırılır.

Geleneksel olarak Türkiye’de simit, simit arabalarında ve simit tepsilerinde sokak satıcıları tarafından satılmaktadır.

Simit Tarifi

Simit İçin Gerekli Malzemeler

1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 paket instant maya
3,5 – 4 su bardağı un
1/2 çay bardağı su
1/2 çay bardağı pekmez
1 kase susam

Simit Nasıl Yapılır

Derin bir kabın içerisine ılık süt, ılık su, maya ve şekeri koyun güzelce karıştırın. Ardından içerisine yumurtayı kırın ve karıştırın. Bu karışımın içerisine azar azar un ilave edin. Tuzu da ekleyerek güzelce yoğurun. Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edin. Üzerini streç filmle ya da nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra minik bezeler halinde ayırın. Bezelerin her birini rulo şeklinde uzatın ve ikisini birbirine örgü biçimde sarın. Ardından uçlarını birleştirin. Suyla pekmezi karıştırarak açın. Susamları hafif kavurun soğumaya bırakın. Hazırladığınız simitleri önce pekmezli suya ardından susama bulayın ve pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar ortalama 25-30 dakika kadar pişirin.