Kifli, sade olarak tüketilebilen, üzerine haşhaş, susam veya kimyon serpilmiş, meyve reçeli veya bal ile süslenmiş hilal şeklinde mayalı rulolardır. Kifli’nin kökeni hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte, Hristiyanların Budapeşte’yi Osmanlı’ya karşı savunmasıyla kifli’nin icat edildiğine dair bir efsane var ve bir kutlama işareti olarak şehir fırıncıları hilal şeklinde taze ekmek ruloları satmaya başladılar.
Bugün kifli geleneksel olarak Macaristan’da Noel için pişirilir ve Avrupa’da vanilias kifli ve makos kifli gibi birçok kifli çeşidi olmasına rağmen, bunların hiçbiri orijinal hilal şeklindeki ekmek rulolarıyla aynı değildir.
Kifli Tarifi
Kifli İçin Gerekli Malzemeler / 4 kişilik
2,5 su bardağı un
200 gram tereyağı (soğuk ve küp şeklinde kesilmiş)
1/2 su bardağı süt (soğuk)
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
İç harç için:
200 gram peynir (cheddar, gouda gibi tercihinize göre)
100 gram dilimlenmiş jambon veya salam
İsteğe bağlı: maydanoz veya dereotu (ince doğranmış)
Kifli Nasıl Yapılır
Unu bir kaseye alın. Soğuk tereyağı küplerini unun içine ekleyin. Parmaklarınızla veya bir bıçak yardımıyla tereyağını unla karıştırarak kum kıvamı elde edene kadar ezin.
Soğuk sütü, tuzu ve şekeri ekleyin. Hamuru yoğurun ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. Hamuru bir top haline getirin, üzerini örtün ve buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
Peyniri rendeleyin veya küçük parçalar halinde doğrayın. Dilimlenmiş jambonu veya salamı ince doğrayın. İsteğe bağlı olarak maydanoz veya dereotunu da doğrayın.
Dinlenen hamuru tezgah üzerinde açın ve bir daire şeklinde kesin. Daireyi üçgenlere bölün. Her üçgenin geniş kısmına peynir, jambon ve doğranmış otlardan biraz koyun.
Hamurun geniş kısmından başlayarak sıkıca sarın ve üçgen şeklini elde edin. Kiflileri yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika veya altın rengini alana kadar pişirin.
Kiflileri fırından çıkarın ve biraz soğumaya bırakın. Ardından servis yapabilirsiniz.