Yakitori (Japonya)

Yakitori, tavuk eti parçalarının kushi (çelik veya bambudan yapılabilir) adı verilen belirli bir şişe dizildiği ve daha sonra geleneksel olarak kömür ateşinde ızgara edildiği, Japon ızgara tavuğuna atıfta bulunur.

Tavuğun kesimine ve hazırlanma yöntemine bağlı olarak bu yemeğin çeşitli türleri vardır. Yakitori yapımında önemli bir adım, ızgara sırasında veya sonrasında yapılabilecek tuzlu veya tuzlu-tatlı baharatlardır. Tuzlu baharat, bazen biberle birleştirilebilen sadece tuzdur, tuzlu-tatlı baharat ise aslında mirin, soya sosu, sake ve şekerden yapılan dara sosudur.

Yakitori’nin günümüzdeki versiyonları ilk olarak 19. yüzyılda Meiji Dönemi’nde ortaya çıktı, ancak 1950’lerde tavuk bol miktarda bulunur hale geldiğinde, yemek kitleler arasında popüler hale geldi. Japonya’da yakitori, yakitori-ya adı verilen özel yakitori dükkanlarından satın alınabilir, ancak genellikle izakaya olarak bilinen Japon gastropublarında da servis edilir.

Şiş tavuğun hazırlanması çok kolay olduğu ve taşınabilir olduğu için, aynı zamanda küçük Japon yemek tezgahları olan yatai’de satılan popüler bir sokak yemeğidir. Yemek yalnızca elle, genellikle doğrudan şişten yenecek şekilde tasarlanmıştır, bira ve kızarmış sebzelerle eşleştirilebilir.

Yakitori Tarifi

Yakitori İçin Gerekli Malzemeler

450 gr tavuk ciğeri, taşlık veya kemiksiz but eti
½ su bardağı soya sosu veya tamari
¼ su bardağı mirin
2 yemek kaşığı sake veya sek sherry
1 yemek kaşığı esmer şeker
2 diş sarımsak, soyulmuş ve ezilmiş
½ çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
Garnitür için ince dilimlenmiş taze soğan

Yakitori Nasıl Yapılır

Tavuğu 3 cm parçalar halinde kesin ve sığ bir tabağa koyun.

Küçük bir tencerede soya sosu veya tamari, mirin, sake veya sherry, esmer şeker, sarımsak ve zencefili birleştirin. Bir kaynamaya getirin ve koyulaşana kadar 7 dakika pişirin. Servis için 2 yemek kaşığı sosu ayırın. Kalan sosu tavuğun üzerine dökün, örtün ve en az bir saat (ve 4 saate kadar) soğutun.

Tahta veya bambu şiş kullanıyorsanız, bir saat suda bekletin. Izgarayı veya piliçleri önceden ısıtın. Tavuk parçalarını şişlere geçirin ve ciğerler için yaklaşık 3 dakika, taşlıklar için 10 dakika ve but için 6 dakika çevirerek ızgara yapın veya kızartın.

Üzerine ayırdığınız sosu gezdirin ve yeşil soğan ile süslenmiş servis yapın.

 

Yakitori Çeşitleri

Tosaka veya eboshi yakitori olarak da bilinen Kanmuri yakitori, ana malzeme olarak tavuk ibiği ile yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Et kolajenle doludur, kalın ve yumuşaktır. Tavuk ibikleri bir şişin üzerine yerleştirilir ve çıtır çıtır olana kadar ızgarada pişirilir.

Mune yakitori, ana malzeme olarak tavuk göğsü etiyle yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Tavuk göğsü parçaları bir şişin üzerine yerleştirilir ve ızgarada pişirilir. Izgara işleminden önce et parçaları genellikle sadece tuzla ve bazı durumlarda dara sosuyla terbiyelenir.

Sasami yakitori, tavuk bonfile olarak da bilinen, iç göğüsteki tavuk etiyle yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Bu et türü protein bakımından yüksek ve yağ bakımından düşüktür. Et parçaları (bazen) sake içinde marine edilir, şişlere konur, sonra pişene kadar ızgara yapılır, ancak aşırı ızgara yapılmaz.

Hatsu yakitori, ana malzeme olarak tavuk yüreği ile hazırlanan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Genellikle dara sosuna batırılır, şişlere yerleştirilir ve ardından ızgarada pişirilir. Bu yakitori türü çok popülerdir, çünkü çok sık bulunmaz (çünkü her tavukta sadece bir yürek vardır), yüreklerin yağ oranı düşüktür, etli bir tada ve yumuşak, sulu bir dokuya sahiptir.

Seseri yakitori, ana malzeme olarak boyun bölgesinden alınan tavuk eti ile hazırlanan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Tavuk başına sınırlı miktarda boyun eti olduğu için bu yakitori türü oldukça nadirdir. Tavuk boynu parçaları şişlere yerleştirilir ve pişene kadar ızgara yapılır.

Chouchin yakitori, geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Bu tür yakitori, şiş, ızgara ve yumurta sarısı eşliğinde tavuk eti parçalarından oluştuğu için çok nadir görülür. Chouchin yakitori yemenin iki yolu vardır, yumurta sarısı kırılır ve et içine batırılır ya da yumurta sarısı ağza yerleştirilir, dişlerle patlatılır ve ardından şişten et gelir.

Kimo yakitori veya reba, ana malzeme olarak tavuk ciğeri ile yapılan geleneksel bir Japon yakitori tarzı yemektir. Hazırlanması için tavuk ciğeri parçaları şişlere dizilir ve pişene kadar ızgarada pişirilir. Reba yakitori adının Almanca leber kelimesinin yanlış telaffuzundan sonra türetildiğine inanılıyor.

Sunagimo yakitori, ana malzeme olarak tavuk taşlıklarıyla yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Tavuk taşlık parçaları şişlere yerleştirilir ve üzeri kızarana kadar pişirilir. Sungimo’nun dokusu genellikle gevrek, ancak yumuşak olarak tanımlanırken, tatlar genellikle hafiftir.

Kawa yakitori, ana malzeme olarak tavuk derisi ile yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Bu yakitori türü için en iyi yerin tavuğun boynundan geldiğine inanılır, ancak derinin diğer kısımları da yaygın olarak kullanılır. Deri şeritler halinde kesilir, daha sonra tuzla tatlandırılır, şişlere yerleştirilir ve altın rengi olana kadar ızgara yapılır.

Momo yakitori, geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Ana malzeme olarak tavuk budu ile yapılır. Tavuk budu parçaları şişlere yerleştirilir ve ızgarada pişirilir. Izgara işleminden önce, et bazen ekstra lezzet için soya sosu, mirin ve esmer şeker karışımı ile fırçalanır.

Bonjiri yakitori, soya sosu, mirin, sake ve şekerle yapılan, tuzla veya dara adı verilen özel bir yakitori sosuyla tatlandırılmış tavuk kuyrukları ile hazırlanır. Kuyruklar daha sonra tepogushi adı verilen bambu çubuklara takılır. Diğer yakitori çeşitleri gibi, bonjiri de etin yapışmasını önlemek ve çevirmeyi ve kızartmayı kolaylaştırmak için özel bir ızgarasız ocakta pişirilir.

Tebasaki yakitori, ana malzeme olarak tavuk kanadı ile yapılan geleneksel bir Japon yakitori yemeğidir. Yemeği hazırlamak için kanatlar şişlere yerleştirilir, ardından ızgara yapılır veya bazı durumlarda pişene kadar kızartılır (özellikle Nagoya’da). Kanatlar, gevrek kabuğun tadını daha iyi çıkarmak için genellikle sadece tuz ve biberle baharatlanır ve genellikle bir şiş üzerinde kelebek çiftleri halinde gelirler.

Tsukune yakitori, tavuk kıyması ile hazırlanan bir yakitori versiyonudur. Et terbiye edilir ve tipik olarak uzun köfteler veya bambu çubuklara küçük köfteler halinde oluşturulur. Diğer yakitori türleri gibi, şişler de tipik olarak tuz (shio) veya dara (soya sosu, sake ve mirine dayalı hafif tatlı bir kombinasyon) ile terbiyelenir et ise dilimlenmiş taze soğan, sarımsak, zencefil, soğan veya shiso ile zenginleştirilebilir.

Nankotsu, tavuk kıkırdağı ile yapılan geleneksel bir Japon yemeğidir. Kıkırdak şişlere yerleştirilir ve ardından yakitori yemeği olarak ızgarada pişirilir (ya da bazen derin yağda kızartılır). Nankotsu güçlü bir tada sahip değildir ve doku genellikle çok gevrek ve çiğnenebilir olarak tanımlanır.

Negima, dilimlenmiş tavuk butları veya tavuk göğsü ile birlikte yeşil veya Galli soğan (negi) parçalarıyla şiş ile yapılan bir yakitori çeşididir. Diğer yakitori türleri gibi, negima da tipik olarak tuz (shio) veya dara olarak bilinen kalın ve hafif tatlı soya sosu çeşnisi ile tatlandırılır.