Macun (Türkiye)

Bu alışılmadık Türk tatlısı genellikle sokak satıcıları tarafından ayrı bölmeli küçük tepsilerde hazırlanır. Her bölme kalın, renkli şekerleme hamuruyla doldurulur ve satıcı daha sonra tahta bir çubuğun etrafına sararak bir çeşit çok renkli lolipop oluşturur.

Şekerin, muhtemelen bir sağlık ilacı olarak kullanıldığı Osmanlı İmparatorluğu döneminde ortaya çıkan uzun bir geçmişi vardır. Macun modern versiyonları orijinal bitkisel macunlardan oldukça farklıdır, ancak anason, karanfil, zerdeçal, karabiber, tarçın veya kimyon gibi çok sayıda baharatın eklenmesiyle elde edilen kendine özgü tatlı ve baharatlı tadı ile karakterize edilirler.

Macun, Mesir Macun Şenlikleri sırasında caminin tepesinden sarılmış macun şekerlerinin atıldığı Manisa şehri ile güçlü bir şekilde ilişkilidir.

Osmanlı Macunu Tarifi

Osmanlı Macunu İçin Gerekli Malzemeler

1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı su
1/2 su bardağı nişasta (mısır veya buğday)
1 yemek kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı krem ​​tartar (isteğe bağlı)
1/2 çay kaşığı gıda boyası (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı aroma (ör. gül, portakal, nane veya vanilya; isteğe bağlı)

Osmanlı Macunu Nasıl Yapılır

Şeker ve suyu bir tencereye koyun. Kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak ısıtın. Şeker tamamen eridikten sonra limon suyunu ekleyin ve karıştırın.

Nişastayı yavaşça karışıma ekleyin ve sürekli karıştırarak kısık ateşte pişirin. Macun kıvamında olana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Macun kıvamına gelen karışımı ocaktan alın. İsteğe bağlı olarak krem tartar ve gıda boyasını ekleyin ve karıştırın.

İsteğe bağlı olarak macuna aroma ekleyebilirsiniz. Aromaları eklemek için macunu eşit parçalara bölün ve her parçaya farklı bir aroma ekleyin. Her parçayı iyice karıştırarak aromaların homojen şekilde dağılmasını sağlayın.

Macunu soğuması için oda sıcaklığına getirin ve ardından buzdolabında yaklaşık 1 saat dinlendirin.

Macunu buzdolabından çıkarın ve elinizle yuvarlak şekiller yapın veya bir sıkma torbası kullanarak sıkarak şekil verin.

Macunları kağıt üzerinde veya macun kağıdı olarak bilinen özel kağıtlar üzerinde servis yapın.