Weissbier (Almanya)

Weissbier, üretiminde kullanılan büyük miktarda buğday ve az miktarda arpa maltının bir sonucu olan sünger benzeri köpüğü ve bulutlu görünümü ile karakterize edilen ve üstten fermente edilmiş klasik bir Bavyera buğday birasıdır.

Alman weissbier en az %50 maltlı buğdayla yapılmalıdır, ancak çoğu üretici minimumdan fazlasını kullanır. Bu biralar, tipik karanfil, muz, duman ve hatta bazen çiklet aroması sağlayan maya ile fermente edilir. Weissbiers tipik olarak maltlı ve hafif acıdır ve geleneksel olarak şişede fermente edilmelerine rağmen, bu uygulama nadir hale gelmiştir.

Yine de hafifliklerini, kremsi dokularını ve köpürmelerini korurlar. Bu bira tarzı günümüzde daha çok Bavyera ile ilişkilendirilse de, antik çağlardan beri buğday biraları üretilmektedir. Avrupa menşeinin, Bavyera’ya yayıldığı Çek Bohemya’sında olduğuna inanılıyor.

Yüzyıllar boyunca popülaritesi azaldı, ancak 1960’lardan sonra eski ihtişamını geri kazandı ve Almanya’da ve dünyada en çok aranan stillerden biri haline geldi. Bu yemek dostu biralar, kümes hayvanları, sosisler, deniz ürünleri, hafif yemekler ve salataların yanı sıra taze ve kremsi peynir çeşitleriyle eşleşir.

Weissbier Bira Tarifi

Weissbier Bira İçin Gerekli Malzemeler

2 kg buğday maltı
2 kg açık renkli bira maltı
20 litre su
20 gr Tettnang veya Hallertau Mittelfrüh şerbetçi otu
1 paket Alman buğday bira mayası (örneğin SafAle WB-06)

Weissbier Bira Nasıl Yapılır

20 litre suyu uygun bir kazanda kaynatın. Su kaynadıktan sonra, kazanı ocaktan alın ve sıcaklığı 45-50°C’ye düşürün.

Maltı bir torba içerisine koyun ve 45-50°C’ye düşürülmüş suya ekleyin. Torbayı arada sırada karıştırarak, maltın suya homojen bir şekilde karışmasını sağlayın.

Malt torbasını 20-30 dakika boyunca suda tutun. Bu süre boyunca, sıcaklığın 45-50°C arasında kalmasını sağlayın.

Şerbetçi otunu kaynatın ve kaynama suyunu 5 dakika boyunca kaynatın. Kaynatma işlemi bittiğinde, şerbetçi otunu suyun içinden çıkarın.

Kaynatılmış şerbetçi otunu ve malt torbasını uygun bir fermentasyon kabına ekleyin ve karıştırın.

Sıcaklığı 20-25°C arasına düşürün ve Alman buğday bira mayasını ekleyin.

Fermentasyon kabını kapatın ve 5-7 gün boyunca serin ve karanlık bir yerde bekletin.

5-7 günün sonunda, bira şişeleme için hazır hale gelir. Şişeleme için uygun şişeleri ve kapakları temin edin. Şişelere önceden hazırlanmış şeker şerbeti ekleyin ve bira şişelerinizi bu şekilde doldurun.

Şişeleri kapaklayın ve şişeleri serin ve karanlık bir yerde 2-4 hafta boyunca bekletin. Bu süre zarfında bira şişelerindeki şeker şerbeti, karbondioksit üreterek bira gazlandırır.

Bekleme süresi sonunda, bira servise hazır olacaktır. Bira bardağınızı buzdolabına koyarak soğutun ve içeceğinizi keyifle servis edin.