Porter, 18. yüzyılda Londra’da yapılmış bir bira çeşididir, ancak dengeli ve aromatik modern çeşitler, orijinal versiyonla pek çok benzerliği paylaşmaz. Porter, koyu maltlı arpa ve bol miktarda şerbetçiotundan yapılan çok yönlü bir koyu biradır.
Bu çok yönlü stil genellikle kavrulmuş, malt aromaları ve orta şerbetçiotu acılığı ile karakterize edilir. Günümüzde çoğu porter stili brown, robust ve Baltic olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tarzın ilk olarak, daha sonra çeşitli karışımlarda karıştırılacak olan eski, taze ve güçlü olmak üzere üç tür bira depolayan Londra birahanelerinde ortaya çıktığına inanılmaktadır.
Bu karışımlardan biri three threads olarak biliniyordu ve genellikle bunun porter’ın kökeni olduğuna inanılsa da, kahverengi bira olarak bilinen temel tarzdan, kaliteyi iyileştirmeye yönelik saf bir arzudan kaynaklanmış olması da muhtemeldir.
Adı, yeni demlemenin özellikle şehir etrafında mal taşıyan hamallar arasında popüler olduğu için ortaya çıktı. 19. yüzyıla gelindiğinde, porter dünyada özellikle Amerikan kolonilerinde tercih edilen ilk seri üretilen bira haline gelirken, İrlanda’da aynı anda plain porter olarak bilinen benzer bir tarz geliştirildi. Bu bira daha sonra Guinness adını taşıyacaktı ve stout olarak sınıflandırıldı.
20. yüzyılın ortalarında, porter gözden düştü ve ancak son zamanlarda zanaat bira fabrikaları bu klasik çeşidi yeniden yapmaya başlayınca kendi rönesansını gördü. Porter çok çeşitli yemeklerle eşleşebilir, ancak en iyi füme veya ızgara et, güveç, sosis ve mavi peynir ile eşleştirilir.
Bazı stiller çikolata bazlı tatlılarla ve şaşırtıcı bir şekilde istiridyelerle de eşleşebilir.
Porter Bira Tarifi
Porter, koyu renkli ve kavrulmuş maltların karakteristik lezzetini taşıyan bir İngiliz bira türüdür. İşte basit bir Porter bira tarifi.
Porter Bira İçin Gerekli Malzemeler
3 kg Pale Ale maltı
500 g Karamel/Crystal malt 60L
300 g Çikolata maltı
200 g Kara malt
30 g Fuggle şerbetçiotu (60 dakika kaynatma için)
15 g Fuggle şerbetçiotu (15 dakika kaynatma için)
1 paket İngiliz Ale mayası (örneğin, Wyeast 1098 British Ale veya White Labs WLP005 British Ale)
Porter Bira Nasıl Yapılır
Öğütülmüş maltları yaklaşık 17 L suyla karıştırarak 67°C’ye ısıtın. Bu karışımı 60 dakika boyunca bu sıcaklıkta tutarak mayşeleme işlemini gerçekleştirin.
Mayşeleme işlemi tamamlandıktan sonra, sıvıyı süzerek tahıllardan ayırın. Bu aşamada elde edeceğiniz sıvıya “şıra” adı verilir.
Şırayı büyük bir tencereye alın ve kaynamaya başlayın. İlk şerbetçiotunu (Fuggle) ekleyerek 60 dakika boyunca kaynatın.
Kaynatma süresinin son 15 dakikasında, ikinci şerbetçiotunu (Fuggle) ekleyin.
Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra, şırayı soğutmak için bir soğutucu kullanın veya buzlu su dolu bir banyoya yerleştirin. Şıra 20°C’ye soğuduktan sonra, temiz ve sterilize edilmiş bir fermantasyon kabına aktarın.
İngiliz Ale mayasını şıraya ekleyin ve karıştırın. Fermantasyon kabının üzerini kapatın ve hava kilidi takın. 18-22°C arası bir sıcaklıkta 2-3 hafta boyunca fermentasyona bırakın.
Fermantasyon tamamlandıktan sonra, biranızı şişelere doldurun ve şişe şekeri ekleyerek karbonizasyon sağlayın. Şişeleri 2-3 hafta boyunca oda sıcaklığında bekletin.
Şişelerdeki karbonizasyon süreci tamamlandıktan sonra, biralarınızı buzdolabında soğutun ve tadına bakmak için en az bir gün bekleyin.
Afiyet olsun! Bu basit Porter tarifi, evde koyu renkli ve lezzetli bir bira yapmanızı sağlayacaktır. Bu reçeteyi kendi damak zevkinize göre değiştirip, farklı malt, şerbetçiotu ve maya çeşitleriyle deneyebilirsiniz.