Sindirim sisteminiz vücudunuz için çok iş yapar.
Yiyecekleri parçalar ve besinleri emer, her gün en iyi şekilde çalışmak, çalışmak ve performans göstermek için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi yaratır.
Bu nedenle bağırsak sağlığını korumak, genel refahınızın önemli bir parçasıdır. Ayrıca, prebiyotik olarak bilinen belirli yiyecekleri yiyerek mide-bağırsak sisteminizi destekleyebileceğinizi gösteren artan bilimsel kanıtlar var.
Probiyotikleri zaten duymuş ve bağırsaklarınız için iyi olduklarını biliyor olabilirsiniz, ancak prebiyotikler tam olarak nedir ve sindirim sağlığı için faydalılar mı? Sindirim sisteminizi bir ekosistem olarak düşünün – prebiyotikler (probiyotiklerle birlikte) bu ortamın korunmasına yardımcı olur ve bağırsak sağlığınızı dengede tutar.
Prebiyotik Nedir?
Prebiyotik, bağırsakta “iyi” bakterilerin büyümesini destekleyen ve uyaran sindirilemeyen bir lif türüdür.
Sindirim sistemi, sindiriminizi, bağışıklık sisteminizi ve beyninizi destekleyen doğal mikrobiyom olan çok sayıda bakteri ile kaplıdır.
Herkesin mikroflorası benzersizdir ve yediklerinize, yaşam tarzınıza ve diğer çevresel faktörlere bağlı olarak “iyi” ve “kötü” bakterilerin birleşiminden oluşur. Bağırsaklarınızda çeşitli bakterilerin olması sağlıklıdır, ancak bazen denge bozulabilir ve bu sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bağırsak ortamınızda sağlıklı ve çeşitli organizmalara sahip olduğunuzdan emin olmak sağlığınız için çok önemlidir ve sindiriminize yardımcı olabilir.
Prebiyotikler doğal olarak çeşitli meyvelerde, baklagillerde, kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve sebzelerde bulunur. Bu nedenle bol miktarda lifli gıda içeren bir diyet yemek size yeterli prebiyotik sağlayabilir.
Bununla birlikte, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırma, çoğu insanın günde 25-30 gr olan önerilen lif alımına ulaşmadığını göstermektedir.
Bunun da ötesinde stres, alkol tüketimi ve yetersiz beslenme, bağırsaklarınızdaki bakteri dengesini etkileyebilir.
Tüm bu faktörler, prebiyotiklere artan ilgiye ve bağırsak sağlığına en iyi nasıl bakılacağına katkıda bulunur.
Neden Daha Fazla Prebiyotiğe İhtiyacım Olsun ki?
Ölçekler “kötü” bakterilerin lehine döndüyse, prebiyotikler daha iyi mikrofloranın büyümesini teşvik ederek yardımcı olabilir.
Bağırsak bakterilerinde bir dengesizlik yaşıyorsanız, belirtiler şunları içerebilir:
Düzensiz bağırsak hareketleri
Mide sorunları
Ağırlık dalgalanması
Kötü cilt sağlığı
Gıda intoleransları
Tükenmişlik
Prebiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
Prebiyotikler, iyi bakterilerin büyümesini destekleyerek, özellikle kalın bağırsakta hastalıkları teşvik eden patojenlerden ziyade sağlığı teşvik eden mikrofloranın miktarını doğal olarak artırmaya yardımcı olur.
Hollanda, Vrije Universiteit Amsterdam tarafından 2007 yılında yayınlanan bir araştırma, lif açısından zengin gıdaları yemenin iltihabı azaltmaya ve kolon kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.
Prebiyotiklerin faydaları şunları içerebilir:
Geliştirilmiş sindirim
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarından kurtulma
- Laktoz intoleransı semptomlarından kurtulma
- İyileştirilmiş ruh hali ve zihinsel sağlık
- Azaltılmış hastalık riski
Prebiyotikler ve Probiyotikler Arasındaki Fark Nedir?
Birçok insan prebiyotiklerle probiyotikleri karıştırır. Her ikisi de sağlıklı bir bağırsak ortamının geliştirilmesine yardımcı olabilirken, farklı rolleri vardır.
Sindirim ortamınızı bir bahçe olarak düşünürseniz, probiyotikler toprağa ekilen tohumlar ve prebiyotikler tohumların büyümesine yardımcı olan gübre olacaktır.
Probiyotikler, bağırsağınıza iyi bağırsak florası ekleyen canlı bakterilerdir. Yoğurt ve fermente sütlü içeceklerde Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum (lactobacilli ve bifidobacteria) bulunur.
Prebiyotikler, probiyotikler için yakıttır ve bağırsakta zaten bulunan iyi bakterilerin büyümesini teşvik edebilir.
Probiyotiklerin Besin Kaynakları
Probiyotikler, fermantasyon sürecinden geçtiklerinde iyi bakteri üreten bazı fermente gıdalarda bulunabilir. İçerdikleri bakteri sayısı, üretilme ve fermente edilme yöntemlerine bağlı olmakla birlikte, probiyotik niteliklere sahip yiyecek ve içecekler şunları içerebilir:
- Yoğurt
- Kombu çayı
- Miso
- Tempe
- Lâhana turşusu
- Ekşi mayalı ekmek
- Peynir
- Fermente sütlü içecekler
Prebiyotiklerin Besin Kaynakları
Prebiyotikler aşağıdaki gibi yiyeceklerde bulunabilir:
- Kuşkonmaz
- Hububat
- Soğan
- Soya fasulyesi
- Ejder meyvesi
- Yerelması
- Hindiba kökü
- Sarımsak
- Pırasa
- Muz
Prebiyotikleri probiyotiklerle birleştirmek idealdir ve çeşitli yiyecekler yemek, her iki dünyanın da en iyisini elde etmenizi sağlayacaktır.
Bununla birlikte, diyetinize bir prebiyotik veya probiyotik takviyesi eklemeyi de deneyebilirsiniz. Bunun sizin için doğru olup olmadığı konusunda daha fazla tavsiye için doktorunuzla konuşun.
Prebiyotikleri diyetinize kolayca dahil edebilirsiniz.
Lifli gıdalar açısından zengin bir diyet uyguladığınızdan emin olmak, doğal olarak prebiyotik tükettiğiniz ve bağırsak sağlığınıza dikkat ettiğiniz anlamına gelir – bu da daha iyi bir refah duygusunu teşvik edebilir. Günlük önerilen 25-30 gr lif alımına ulaşmanıza yardımcı olması için her öğüne lif eklemeye çalışın.
Tüm gıda kaynakları, bir dizi başka temel besin içerdiğinden her zaman en iyi seçenektir – örneğin, meyve suyu yerine sağlıklı bir smoothie yapın, çünkü smoothie’lerdeki lif prebiyotikleri bulacağınız yerdir.
Daha yüksek seviyelerde prebiyotik ve probiyotik içermesi muhtemel olduğundan taze yiyecekler de yediğinizden emin olun – vücudunuza ihtiyaç duyduğu desteği verir ve en iyi şekilde çalışmanıza izin verir.
Sorumluluk Reddi: Bu blog yazısı, bir tıp uzmanının tavsiyesinin yerini almayı amaçlamamaktadır. Yukarıdaki bilgiler herhangi bir hastalığı veya tıbbi durumu teşhis etmek, tedavi etmek veya önlemek için kullanılmamalıdır. Diyetinizde, uyku yöntemlerinizde, günlük aktivitenizde veya fitness rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuza danışın. Mutfak Kültürü sitesi, bu makalede verilen herhangi bir tavsiye, görüş veya tavsiyeden kaynaklanan herhangi bir kişisel yaralanma veya hasar için hiçbir sorumluluk kabul etmez.